Kalei

 

Kaleipoeder is een minerale cementverf en is een mengeling van wit cement, hydraulische kalk, gewassen krijt, minerale kleurstoffen en vochtwerende producten op basis van stearaten.

 

Door water toe te voegen aan dat mengsel onstaat er een kaleiverf. De verhouding water-kaleipoeder ligt niet vast maar varieert naargelang de ondergrond en het gewenste resultaat. De verf zou ongeveer de dikte van plastiekverf moeten hebben. Meestal gaat het om 6 delen poeder tegen 4 delen water. Dat water kan vermengd worden met een hechtemulsie om ervoor te zorgen dat de verf beter hecht en om de verf meer waterafstotend te maken.

 

Bij 20°C kan de kaleiverf tot maximum 2 uur na aanmaak gebruikt worden.

Klimaatsomstandigheden en hoe poreus een andergrond is, zijn elementen die het resultaat kunnen beïnvloeden. Als het droog weer is of als de ondergrond poreus is, kan u de muur voor en na het schilderen best een beetje benevelen met water. Op die manier kan de kaleiverf langzaam drogen wat erg belangrijk is om de duurzaamheid ervan te verzekeren.

 

Er moet steeds een volledig vlak afgewerkt worden. Anders zouden weersveranderingen voor kleurverschillen kunnen zorgen. Als de ondergrond erg poreus is, is het soms aangewezen vóór het schilderen de muren schoon te maken en te bewerken met een fixeermiddel. Wij raden af kaleiverf te gebruiken op een oppervlak dat eerder met plastiekverf behandeld is. Dat kan namelijk voor aanhechtingsproblemen zorgen. Kaleien op een te natte ondergrond is ook niet raadzaam omdat er dan vochtplekken kunnen ontstaan.

 

Als de ondergrond te droog is of de kaleiverf te dik wordt aangebracht, kan dat haarscheurtjes of barstjes opleveren. Wij raden dan ook aan op een ruwe of niet-homogene ondergrond een dunne laag kaleiverf aan te brengen en dan 1 dag te wachten alvorens een tweede dunne laag aan te brengen.

 

Als u voor kaleiverf kiest, kan u die met een verfkwast of een verfspuitpistool aanbrengen, afhankelijk van het resultaat dat u wenst. Gemiddeld is er voor 1m² ongeveer 1kg nodig.

 

Ons kaleipoeder komt in vochtwerende zakken van 25 kg.